15 Ekim 2010

Yaprak Bitleri (Aphididae)

Çoğumuz bu canlılarla karşılaşmışızdır. Evimizdeki süs bitkilerinde bile yaşam alanı bulabilirler.

Boyları 1-5mm arasında değişen, sert ve kıl gibi 3-6 segmenten oluşan antenleri olan ve hortumlari 4 iğneli olan yaprak bitleri, yapraklarda emgi yapmak süreti ile beslenirler. yaprak özsuyunu emip, yapraklarda kıvrılmalar, galler oluştururlar. Yılda pek çok döl verirler, kışı yumurta olarak geçirirler.



Buraya kadar bilimsel bilgi tamam, ama bundan sonrasını bence ilginizi çekecek. Yaprak bitlerinin doğal düşmanlarından bir tanesi de Uğur Böceği (Coccinella septempunctata)dir.


Bu doğal düşman (predatör) yaprak bitleri ile besleniyor. Eğer siz bitkinizdeki zararlıyı öldürmek için ilaç kullandığınızda uğur böceklerini de öldürmüş oluyorsunuz. üst resimde gördüğünüz uğur böceği larvası.


Bu resimde de ergin coccinellaları görüyorsunuz.

Bir ek daha; yaprak bitlerinin olduğu bitkilerde, özellikle açık alanda karıncalara da bol miktarda rastlarsınız. Sebebi yaprak bitlerini yemeleri değil, bitlerin salgıladığı sıvıları yemek. Karıncalar da bitlerin baş kısmına vurarak onların salgı çıkarmasını sağlıyorlar ve bu salgıyı afiyetle yiyeyek hayatta kalmaya çalışıyorlar.

İşte bitler, uğur böcekleri, karıncalar ve insanlar. Kim kazanacak dersiniz...

Hiç yorum yok: